تفاوت هدفون، هدست، هندزفری و ایرفون
هدفون
گوشیهای هدفون در مقایسه با هدست و دیگر لوازم این دسته، بزرگتر هستند و هدف از این نوع طراحی پوشاندن کامل گوشها میباشد تا کاربر استفاده کننده کمتر صدای محیط اطراف خود را بشنود. هدفون وسیله است که بیشتر برای گوش دادن در مواردی مثل موسیقی، یادگیری زبان و… استفاده میشود و برخلاف هدست دارای میکروفون نیست.
هدفون برخی ویژگیهای هدست و ایرفون را دارد. معمولترین مدل هدفون دارای دو بلندگو است که بر روی گوشها قرار میگیرند. در هدفون، گوش به طور مستقیم با منبع صدا در ارتباط است و بر عکس بلندگوهایی که صدا را در محیط پخش میکنند، صدا کاملا متمرکز میباشد و از کیفیت پخش متفاوتی برخوردار است. هدفون ها در دو نوع بیسیم و سیمدار عرضه میشوند. هدفونهای سیمدار با استفاده از یک جک 6.3 یا 3.5 میلیمتری به منبع صوتی متصل میشوند و نوع بیسیم آنها با استفاده از بلوتوث یا بعضا وایفای به وسایل دیجیتال صوتی متصل میشوند.
با پیشرفت وسایل دیجیتال صوتی، ابزار کاربردهای آن هم افزایش یافته است و مدلهای مختلف هدفون با ویژگیهای مختلف به بازار عرضه شد. مثلا یکی از مدلهای هدفون بیسیم دستگاه MP3 Player میباشد که این امکان را به شما می دهد که بدون حمل کردن وسیله ای دیگر، هنگام پیادهروی یا ورزش کردن به موزیک مورد علاقهتان گوش دهید و از کاری که انجام میدهید لذت کافی ببرید.
به اندازه هدفون در موقع خرید توجه کنید چرا که بر توانایی حمل راحتتر آن تاثیر زیادی میگذارد. پس بر اساس این خصیصه هدفون ها به 2 گروه تقسیم میشوند:
هدفون بزرگ
دسته اول هدفون دایرهای که گوشیهای بزرگی دارد و سطح گوش را کاملا میپوشانند و فرد استفاده کننده صدای محیط اطرف را اصلا نمیشنود، ولی وزن آنها زیاد است و در موارد خاصی استفاده میشود. لازم به ذکر است که امروزه با طراحی ارگونومیک هدفونها وزنشان به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.
هدفون کوچک
دسته دوم نیز هدفونهای دایرهای با اسپیکر کوچکتر نسبت به دسته اول میباشند و وزن کمتری نیز دارند، اما همچنان ویژگی منفی انتقال صدای محیط اطراف را دارند. در این نوع هدفون صدای محیط به نسبت دسته اول بیشتر شنیده میشود. اغلب به همراه دستگاههای پخش موزیک به کاربر فروخته میشوند.
هدست
هدست یک نوع هدفون میباشد که هم دارای دو بلندگو است و هم یک میکرفون که برای انتقال صدا و در تماسهای تلفنی یا ضبط کردن صدا مورد استفاده قرار میگیرد. بطور کلی هدست ابزاری است که به کمک آن میتوانیم یک ارتباط دوطرفه برقرار کنیم. میکروفون موجود در هدست بر خلاف هندزفری و هدفون منعطف است و موقعیت و فاصله آن با دهان فرد استفاده کننده قابل تنظیم و تغییر میباشد. میکروفون موجود داری اهرم چرخشی میباشد. نوع دیگری هدست وجود دارد که به طور مستقیم به کامپیوتر یا لپ تاپ وصل میشوند و به همین دلیل ابزاری مناسب برای استفاده در مراکز تماس و سیستمهای تلفنی برپایه تکنولوژی VoIP میباشند. علاوه بر این ابزاری مناسب برای رکورد کردن فیلمهای آموزشی میباشد و همچنین در بازیهای آنلاینی که کاربران آن با هم ارتباط صوتی برقرار میکنند و در هنگام بازی با هم حرف میزنند مورد استفاده قرار میگیرند. بطور کلی استفاده از هدست، ارتباط بین شما و دستگاه ارتباطی که با آن کار میکنید (تلفن همراه، کامپیوتر، لپ تاپ، تبلت…) را آسان میکند و پس وارد شدن چنین ابزاری به زندگیتان متوجه صرفه جویی در زمان و بهبود وضعیت کاریتان خواهید شد.
به این دلیل که هدست بیشتر در مراکز تماس مورد استفاده قرار میگیرد، اندازه گوشیهای آن را نسبت به هدفون کوچکتر میسازند چون مراکز تماس اغلب مکانهای شلوغی هستند و اگر گوش فرد کامل پوشانده شود فرد صدای خود را نمیشنود و با صدای بلندتر حرف میزند و این امر باعث ایجاد همهمه شده و در تمرکز سایر کارکنان آن مرکز اخلال ایجاد میکند. برای مراکز تماس همواره توصیه میشود که از هدستهای تک گوش تهیه شود چرا که کارکنان مرکز تماس هم باید در تماس خود تمرکز کافی داشته باشند و هم از اتفاقات محیط اطراف باخبر باشند تا مزاحمتی برای سایر همکارنشان ایجاد نکنند.
میکروفون تعبیه شده در هدست مانند یک بازوی متحرک میباشد که بر روی یکی از گوشها نصب میشود و در دو جهت بالا و پایین (نزدیک و یا دور از دهان) قابل تنظیم میباشد. نوع دیگر میکروفن که نویز موجود در محیط اطراف را از صدای اصلی حذف میکند، درون گوش قرار میگیرد و با کمک یک میله کوتاه که به سمت دهان هدایت میشود صدا را انتقال میدهد. نوع میکروفونی که درون گوش قرار دارد کیفیت صدای بیشتری دارد و برای استفاده در محیطهای شلوغ مناسب میباشد. هدستهای استاندارد دارای دو گوشی هستند و بر روی سر قرار میگیرند ولی هدستهای مونو تک گوشی میباشند. برای ثابت شدن هدست مونو روی گوش یک گیره شبیه به لاله گوش در آن تعبیه شده است که پشت گوش ثابت میشود.
تکنولوژی بلوتوث جهت منتقل کردن صدا با برد کم ساخته شده است. بعضی از هدستها از قبیل هدستهای مونو از بلوتوث نسخه 1.0 و یا 1.1 پیشتیبانی میکنند. در این مدل همه فرمتهای فایلهای صوتی قابل پخش نیستند و در در صورتیکه توانایی پخش موزیک را داشته باشند کیفیت بسیار پایینی دارند چرا که جهت مکالمه ساخته شده اند.
هندزفری (Hands-free)
در ادامه بیان تفاوت هدفون، هدست، هندزفری و ایرفون قصد داریم به معرفی هندزفری بپردازیم. ابزاری است که میتوانیم بدون کمک گرفتن از دست از آن استفاده کنیم. این ابزار در دو نوع هندزفری بیسیم (بلوتوثی) و باسیم وجود دارند. هندزفری در منتقل کردن دستورات در وسایل صوتی مانند، رادیو، موبایل و خیلی از وسایل صوتی و چندرسانهای مورد استفاده قرار میگیرد. در خیلی از کشورها هنگام صحبت کردن با موبایل حتما باید از هندزفری استفاده شود در غیر این صورت تخلف محسوب میشود. لازم به ذکر است که پژوهشها نشان دادند که صحبت کردن با تلفن همراه چه با هندزفری و چه بدون آن باعث برهم خوردن تمرکز راننده میشود.
بطور کلی هندزفری نوعی هدست میباشد که جهت استفاده در تلفن همراه بکار گرفته میشود. به این دلیل به این ابزار هندزفری میگویند که هنگام استفاده از آن در مواردی چون ورزش، رانندگی، پیاده روی و غیره نیازی به دخالت دست نیست. میتوان گفت هندزفری یک گوشی با امکان مکالمه بدون نیاز به دست میباشد. همچنین با استفاده کردن از این ابزارها، فرد در معرض سیگنالهای مضر گوشی قرار نمیگیرد. هندزفری علاوه و بر بلندگو و میکروفون دارای کلیدهای کنترلی تلفن همراه از قبیل جواب دادن تماس ورودی و یا اشغال کردن آن، کم و زیاد کردن میزان صدا و … میباشد. این ابزار در اشکال مختلفی ساخته شده است، بعضا شبیه به هدفون و یا به شکل ایرفون میباشند، ولی بخاطر حمل راحتتر، در سایزهای کوچک، سبک و به صورت تک گوشی با تعبیه کردن دکمههای کنترلی روی آن ساخته میشوند.
نکته قابل ذکر در این مقاله این است که لفظ هندزفری را میتوانیم برای همه مدلها بکار ببریم چراکه هنگام استفاده کردن از آنها دست هیچگونه دخالتی ندارد.
ایرفون
در انتهای مقاله تفاوت هدفون، هدست، هندزفری و ایرفون ،قصد داریم شما را با ایرفون آشنا سازیم. نام این دستگاه ها از واژه ear به معنای گوش گرفته شده است. به این سبب که این وسایل درون گوش قرار می گیرند. ایرفون ها نسبت به هدست و هدفون، کوچکتر هستند و شباهت زیادی به هندزفری دارند. در ادامه به بررسی برخی از دسته های ایرفون ها می پردازیم.
Ear-fitting headphones or Earphones
این نوع از ایرفون ها در سایز کوچک ساخته می شوند که در داخل گوش قرار میگیرند و داری هیچ بخشی برای قرار گرفتن بر روی سر نیستند. این گوشیهای کوچک که فقط دارای دو رشته سیم میباشند در هر مکانی قابل استفاده هستند. به خاطر داشتن سایز کم و انعطاف پذیری بالای آنها، قابلیت حمل آسانی دارند. به دلیل اینکه این هدفون درون گوشی قرار میگیرد با تکان خوردن زیاد مثلا هنگام ورزش کردن جابجا نمیشود و از گوش در نمیآید بجز اینکه سیم آن به چیزی گیر کند.
Earbuds
این نوع هدفونها در قسمت خارجی گوش قرار میگیرند و بخاطر داشتن قیمت کمتر و حمل راحت تر، محبوبیت زیادی را بین کاربران استفاده کننده از این نوع ابزارها پیدا کردند. این نوع هدفون بخاطر قرار گرفتن در قسمت خارجی گوش باعث میشود که بحشی از صدای محیط اطراف شنیده شود که مزیت و نقص این کار را در موارد قبلی بیان کرده ایم.
In-ear headphones
این نوع هدفون شباهت زیادی با مدل ذکر شده در بالا دارد ولی تفاوت عمده ای که دارند این است که این مدل گوشی کاملا در داخل سوراخ گوش فرو میرود و هنگام پخش صوت هیچ صدایی از محیط اطراف شنیده نمیشود. با توجه به اینکه فاصله کمی با پرده گوش دارند توصیه میشود که هنگام استفاده از این مدل دقت کافی در بلندی صدا به خرج دهیم چرا که صدای زیاد صوت ممکن است به پرده گوش آسیب وارد کند.